URL : http://24kitchen.nl/shows/grenzelooskoken/recepten/..
Stoofpot van okra uit Jamaica
 Hoofdgerecht
 4 porties
 45 min.
 Kruidig
 Koken
 Jamaica
Ingredienten - voor 4 personen
  • 500 gr. okra's
  • 2 tl. azijn
  • 1 limoen
  • 400 gr. spek
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene paprika
  • 2 tomaten
  • 125 gr. varkensfiletlap
  • 125 ml. tomatensaus
  • 500 ml. kippenbouillon
  • 1 groene bakbanaan
  • 200 gr. quinoa
  • 1 bosui
  • Bereidingswijze

    Verwijder het hoedje van de okra's en snijd de okra’s in 6 gelijke plakjes. Week ze 15 minuten in ruim water met azijn en het sap van een limoen. Giet ze daarna af. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak het spek tot het bijna krokant is. Pel en snipper de ui en knoflook. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd de tomaten klein. Snijd het varkensvlees in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Voeg ui, knoflook, paprika en tomaat toe en bak 5 minuten mee. Voeg het varkensvlees toe, bak circa 3 minuten mee en schenk de tomatensaus er beetje bij beetje bij. Laat circa 10 minuten doorsudderen. Voeg de okra's en bouillon toe en breng aan de kook. Halveer de bakbanaan in de lengte, verwijder de schil en snijd de banaan in blokjes. Voeg de bakbaan toe aan de stoofpot en kook het geheel op laag vuur circa 15 minuten. Breng op smaak met peper.
    Quinoa : Kook de quinoa circa 6 minuten en giet af. Snijd de bosui in fijne ringen. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de bosui. Voeg de quinoa toe en schud goed om. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Serveer bij de stoofpot.
    Extra info :

    Okra's zien er peulachtig uit met een lengte van 5 tot 15 cm, met diepe groeven. De smaak lijkt wat op die van sperziebonen. Sommigen zeggen een kruising tussen asperge en aubergine. De vrucht bevat eetbare, platte zaden.

    Quinoa : De smaak van de zaden laat zich het beste omschrijven als licht nootachtig en met een knapperige bite. Het leuke van quinoa is dat het een van de weinige plantaardige bronnen van een complete proteïne is. Ik zal hier nu niet te diep op in gaan, maar het komt er op neer dat het een goede vervanger van vlees is als het op eiwitten aankomt. Dit graan is dus fantastisch in een vegetarisch of veganistisch dieet. Maar ook als je wel vlees en vis eet, is dit een heerlijke toevoeging aan je menu. Quinoa is namelijk rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals calcium en ijzer. Ook is het rijk aan vezels. Kortom, quinoa is hartstikke gezond.